Malpique La Palma

Voor het duiken bij Malpique zakken we helemaal af naar het Zuiden. Een mooie autotocht langs de vulkanen en met een mooie uitzicht over de Westkust en de Atlantische Oceaan.

Malpique La PalmaMalpique is een bijzondere duikstek en met een adembenemend onderwaterlandschap. Prachtige basaltformaties, meerdere grotere bogen ( > 40 meter) en de “Torre de Malpique”, een enorme staande rots op grote diepte ( >50 meter). En een mooie wand waar we meestal langs duiken ( < 30 meter). Maar deze duikstek staat ook zeer bekend om de 40 kruizen die op ongeveer 16 meter diepte staan. Daar zit een bijzonder verhaal aan vast, dat je hier kunt lezen.

We maken hier altijd twee duiken, de eerste duik gaat meestal (afhankelijk van het brevet) naar de Torre en langs een wand op ongeveer 25 meter diepte waar vaak veel murene zit. De tweede duik gaat lang de kruizen en het labyrinth. Op de terugweg komen wel langs een overhangende rots waar vaak veel grote trompetvissen en trekkersvissen zitten.

Voor duikers die in het bezit zijn van een PADI OW brevet (of gelijkwaardig) maken we de duiken natuurlijk tot de voorgeschreven diepte van 18 meter. Ook dan is er genoeg te zien voor 2 duiken!

Na de twee duiken gaan we weer huiswaarts en maken nog een tussenstop bij Playa de la Zamora of Punta Larga om wat te drinken en te eten. Wederom van het mooie uitzicht genietend!

Duiken bij Malpique is niet altijd mogelijk. Bij nieuwe en volle maan kunnen we daar niet duiken ivm zeer sterke stroming. Ook met een westelijke golvenrichting kunnen we niet bij Malpique duiken.

{google_map}28.456826,-17.846841{/google_map}

 Het verhaal over ‘De martelaren van Tazacorte’.

Op 17 juli 1570 vonden 40 jezuïeten de dood in de buurt van Punta Larga (Fuencaliente). Het schip “Santiago” vertrok vanuit Portugal met bestemming Brazilië. De jezuïeten, onder leiding van Vader Ignacio de Acevedo, wilden een tussenstop maken in Santa Cruz de La Palma (toendertijd de derde grootste haven van de wereld), maar toen ze merkten dat ze achtervolgd werden door piraten, besloten ze naar Tazacorte te varen.

Bij aankomst in Tazacorte, was Vader Acevedo uiteraard zeer verbaasd toen hij daar zijn oude vriend Melchor de Monteverde y Pruss, tegenkwam. Don Melchor nodigde zijn oude vriend uit op zijn landgoed en als dank gaf de priester een kleine kist met relikwieen.

Tijdens de mis in de kerk van ‘Nuestra Señora de Angustias’ kreeg Vader Alcevedo een visioen over zijn aanstaande martelaarsschap. Bij het omhoog houden van de kelk zette hij zijn tanden er in. Deze tandafdrukken zijn nog steeds te zien.

Denkende dat de piraten hun pogingen opgegeven hadden, zetten ze (dicht onder de kust varend) koers naar Santa Cruz. Voor de kust van Fuencaliente werden ze door hugenoot en piraat Jaques Souris, een afvallige katholiek en papenhater, overvallen.

Bij de tweede entering sprong een groot aantal piraten over en opende boven- en benedendeks de jacht op alles wat een zwarte rok droeg. Sommigen doodden ze meteen, anderen kleedden zij uit tot op het blote lijf, hakten hun handen af en gooiden ze zo in zee. Eén jezuïet overleefde de slachtpartij, Joao Sanchos. Hij was kok en zo’n iemand konden de piraten gebruiken. Hij kon het dus navertellen.

la-palma-malpique-kruizenOp de plaats waar de jezuiëten in de zee zijn gegooid heeft men in 2000 de slachtpartij herdacht door 40 kruizen te laten afzinken ter ere van de martelaren. Daarvoor waren de 40 jezuïeten net helig verklaard. Een echt onderwatermonument dus en beschreven als een van de topspots in Spanje!

In de kerk van Tazacorte zijn een aantal schilderijen te zien die het gehele verhaal vertellen. In de kerk van ‘Nuestra Señora de Angustias’ zijn de kelk en de relikwieen te vinden.

Op 15 juli wordt deze gebeurtenis herdacht tijdens de processie voor de heilig verklaarde Martelaren van Tazacorte (Santos Mártires de Tazacorte. Procesión del beato portugués Ignacio de Acevedo.)